ИЗПРАТЕ НИ СЪОБЩЕНИЕ


ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В:

Органична, евтина презареждаема батерия може да промени бъдещето на ВЕИ

Мащабните системи за съхранение на енергия са едно от най-големите предизвикателства за бъдещето на възобновяемата енергия. Ала един скорошен пробив може тотално да промени правилата на играта.

Учени от USC са разработили батерия, която е дълготрайна, евтина за изграждане и – което е най-хубавото в тази вест – е базирана на вода и направена от зелени компоненти, без токсични химикали и метали. Акумулаторът може да се използва в електроцентрали и да съхранява големи количества енергия, които могат да бъдат използвани по-късно при необходимост.

Батериите издържат до около 5000 цикъла на зареждане и разреждане – много повече от традиционните литиево-йонни батерии, които издържат само около 1000 цикъла.Освен това литиево-йонните акумулатори са и скъпи за производство. Новите батерии, според учените, са около 10 пъти по-евтини.

Дизайнът работи на на база съща философия като горивните клетки. Резервоарите, които съдържат електроактивните материали, могат да се направят толкова големи, колкото е необходимо. Енергията може да се освобождава бавно или бързо – в зависимост от това колко е необходимо. И тъй като електроактивните материали се разтварят във вода, няма нужда от отровни химикали, което прави батерията по-евтина и по-щадяща за околната среда.

Учените се надяват, че в бъдеще ще могат да правят компонентите на новия вид акумулатор чрез използване на въглероден диоксид.

2014-06-30

Източник: http://www.greentech.bg WEB: http://www.greentech.bg/archives/53419

към всички "Актуални новини"

към всички "Нови технологии и иновации"

submit to reddit Delicious Bookmark this on Delicious