ИЗПРАТЕ НИ СЪОБЩЕНИЕ


ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В:

Учени избраха молекулярен подход към слънчевата енергия

Проблем при слънчевата енергия е, че понякога слънцето не грее.

Учени избраха молекулярен подход към слънчевата енергия

Проблем при слънчевата енергия е, че понякога слънцето не грее.

Екип от Технологичния институт в Масачузетс и Харварския университет е измислил интересен ход за борба с проблема – материал, който може да абсорбира топлината от слънцето и да я съхранява чрез химическа форма, бидейки готов да освободи топлината отново по всяко време, кгоато е необходима.

Това решение определено не е панацея за слънчевата енергия – поне не и за фотоволтаиката. Макар че може да спомогне за произвеждането на електроенергия, тази технология не е ефективна точно в тази област. Но за приложения, където топлината е желан резултат – било то за отопление на сгради, готвене или захранване с топлина за промишлени процеси – това може да се окаже възможност за разширяване на приложението на слънчевата енергия в нови сфери.

Принципът е прост: Някои молекули, известни като „фоторелета“, могат да възприемат две различни форми, така сякаш имат пантичка в средата и могат да преминават от едната форма в другата. Излагането им на слънчева светлина ги кара да абсорбират енергия и да преминават от едната конфигурация в другата. Те остават стабилни в това състояние за неопределено дълго време. Фоторелетата обаче могат да се „задействат“ чрез прилагане на малка „изненада“ от топлина, светлина или електроенергия – и когато те преминават в другата си конфигурация, отделят топлина. В действителност, тези молекули се държат като топлинни акумулаторни батерии: приемат енергия от слънцето, поемат я за неопределено време, а след това я освобождават при поискване.

За разлика от горивата, които се изгарят, новият материал може да осигурява своите „услуги“ отново и отново – непрекъснато. Материалът не отделя никакви емисии и не консумира друга енергия, освентази, която ще съхранява и отделя.

2014-04-23

Източник: www.greentech.bg WEB: http://www.greentech.bg/archives/51517

към всички "Актуални новини"

към всички "Нови технологии и иновации"

submit to reddit Delicious Bookmark this on Delicious