ИЗПРАТЕ НИ СЪОБЩЕНИЕ


ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В:

Каква е водната цена на продуктите, които използваме в ежедневието си?

Водата е изчерпаем източник, т.е. може да свърши“…, написа тези дни ecowatch. А нейната безценност е доведена до домовете на хората посредством водните войни в Калифорния, където засушаванията бележат рекордни нива. Там, където фракинг интересите (хидравличното разбиване на земните пластове) и обикновеният потребител се борят за едно и също. В югозападните части на щата нивата на водата в реките, водоносните пластове и водохранилищата, осигуряващи вода за основните населени места, каквито са Финикс и Лас Вегас, са изключителни ниски, а в същото време се води битка за отнемане на водата от големите езера.

water-drop-275938_640

Намаляването на потреблението на вода е критично за запазването на живота.

На практика човечеството има два основни източника на вода – директен и индиректен. Мнозина от нас са наясно с първия и вече правят опити за намалаване използването на водата: взимат си бърз душ, спират водата, докато си мият зъбите, не перат всеки ден, по-рядко си мият тоалетните или дори си монтират тоалетни с възможност за пускане на различно количество вода, според нуждата…

Рядко обаче се замисляме за индиректните източници на вода, ако изобщо се сещаме, които включват своеобразен кръговрат на водата – тази, която използваме, да се употребява повторно за различни неща.

Журналистът Стивън Лийхи пише за някои от тях в книгата си „Вашият воден отпечатък“ ( „Your Water Footprint“). „Водният отпечатък е сумата от прясна вода, необходима за получването на стоки и услуги, от които се нуждаем, включително растеж, жътва, пакетиране и транспорт”, казва той. От храната на масата ни, през дрехите, с които се обличаме, до книгите, които четем, и музиката, която слушаме, всичко това струва много повече, отколкото плащаме в действителност.

Ето и някои мерки за ограничаване разхищението на вода.

  1. Лийти разкрива, че 95 процента от т.нар „воден отпечатък” се крие в храната ни. Докато за отглеждането на половин килограм маруля са необходими около 45 литра вода, шокладът може да струва зашеметяващите почти 9500 литра, а за половин килограм телешко са нужни около 10 хиляди литра.
    Имайки предвид, че развитието на животновъдството е водоемко, вегетарианстството се явява един добър начин да се намали водопотреблението. Още по-щадящо е веганството: за производството на всички животински продукти, включително сирене, яйца, масло и мляко, е нужна много вода. Пилетата имат значително по-нисък воден отпечатък, отколкото говедата. Затова отказът от червено месо може да помогне в решаването на проблема.
  2. Мислете за това, което пиете. Кажете на хората, че от безалкохолни минавате на бира, защото нейният воден отпечатък е по-нисък. А то си е така – за една бира за нужни около 75 литра вода, докато за безалкохолното са нужни около 2, 5 пъти повече, в зависимост от опаковката и количеството използвана захар. Кафето „поглъща” около 140 литра вода, чаят – само около 35 л.
  3. Производството на дрехи е изключително водоемко – както за дънките, така и за тениските, които носим винаги. За половин килограм памук са нужни приблизително 2600 литра вода. Тук на помощ могат да бъдат магазините втора употреба. Купувайки една употребявана дреха, реално се пести вода.
  4. Практически производството на всички продукти е тясно свързано с консумацията на огромни водни ресурси. Производството дори на един смартфон е свързано с похабяването на 900 литра вода. Наистина ли смятате, че се нуждаете от всеки нов модел телефон, пръкнал се на пазара?
  5. Използвайте обществен транспорт, а ако може ходете и пеша. Не само ползването на автомобили води до изразходването на стотици хиляди литри вода при производството им, но горивото, необходимо за задвижването им, също е свързано с водопотребление – за всеки литър гориво се използва малко литър вода.
  6. Не изхвърляйте всичкия си боклук, това също хаби вода – в крайна сметка, опитайте се да компостирате.
  7. Намалете драстично употребата на пластмаса и найлон. Получаването на 1 кг. пластмаса коства около 6 литра вода. Използвайте по-малко и рециклирайте това, което е възможно.. Търсете стоки, по-лесни за пакетаж.
  8. Ако имате двор, сложете съд, в който да съхранявате дъждовната вода, всместо да ползвате тази от чешмата. Така ще имате вода за многократна употреба. Съществува нещо като модно течение сред творците да рисуват върху подобни съдове, така че вие можете да сте си хем полезни, хем и модерни и артистични.

Изразът „няма безплатен обяд” е изключително подходящ за водата, особено като си припомним, че едва 3% от водата на планетата е годна за употреба, а ние изполваме повече от нея откогато и да било” казва Лийхи. „Мнозина експерти прогнозират невероятна липса на вода, ако продължим да я употребяваме по същия начин. Фактор в изменението на климата, нарастващо замърсяване и нестабилност”.

2015-01-04

WEB: www.greentech.bg

към всички "Актуални новини"

към всички "Нови технологии и иновации"

submit to reddit Delicious Bookmark this on Delicious