ИЗПРАТЕ НИ СЪОБЩЕНИЕ


ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В:

Супер-ефикасни и евтини соларни панели могат да обезсмислят изкопаемите горива

Нанасяйки още един удар върху нефтено-газовата индустрия, една американска соларна компания е разработила технология, с която може да се произвежда супер-ефективна слънчева енергия, по-евтина от тази от изкопаемите горива. Новата технология за производство на слънчеви панели е разработена от Rayton Solar и използва 50 до 100 пъти по-малко силиций, отколкото другите технологии. Това намалява потреблението на количества един от базовите компоненти в слънчеви панели. От компанията твърдят, че този процес, който вече чака своя патент, използва само четири микрона силиций, без да генерира отпадъци. Същевременно неговата ефективност е 24 процента. Това е с около четвърт повече от стандартното за тази индустрия.

rayton-solar-flexible

Rayton казва още, че нейните фотоволтаични модули могат да бъдат произвеждани цена, която е с около 60 на сто по-млака от средната за индустрията.

Фирмата от Лос Анджелис е инициирала кампания в Indiegogo за привличане на обществено финансиране, за да си помогне с оформянето на „последните щрихи“ на технологията. Тяка тя ще може да бъде сертифицирана и ще може да започне да се продава за масовия потребител.

Развитието на слънчевите фотоволтаични технологии като тази са един от основните фактори за значителното нарастване на световното производство на енергия от възобновяеми източници, която е постигнала ръст от 8,5% през 2013 г.

2014-12-30

WEB: www.greentech.bg

към всички "Актуални новини"

към всички "Нови технологии и иновации"

submit to reddit Delicious Bookmark this on Delicious