ИЗПРАТЕ НИ СЪОБЩЕНИЕ


ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В:

Технология за производство на чипове създава най-ефективните слънчеви клетки

Традиционни уреди за производството на микрочипове се оказаха отлични за създаването на соларни клетки, които са два пъти по-ефективни от конвенционалните.

Soitec – френска компания за производство на слънчеви модули – съобщи, че е използвала техника, предназначена за производство на микропроцесори, за създаването на соларни клетки с рекордната ефективност от 46 на сто. Това значи, че конвертират над два пъти повече слънчева светлина в сравнение с конвенционалните клетки.

Въпреки, че клетките са по-сложни за производство чрез съществуващите производствени техники, те обещават да запазят производствените разходи на ниско ниво.

solar.cellx299

Обикновените слънчеви клетки използват един полупроводник, за да преобразуват слънчевата светлина в електричество. Клетките, направени от Soitec, имат четири полупроводника. Всеки от тях е насочен към преобразуването на различна част от слънчевия спектър. Soitec е произвела първия си четири-полупроводников соларен панел преди около година. Оттогава фирмата подобрява ефективността на разработката си бързо. Изглежда, че тя е на път да стане първата компания, която ще прескочи заветното ниво от 50 процента ефективност.

През последните няколко годиниразходите за слънчева енергия спаднаха с над 80 на сто. Това се дължи най-вече на това, че компаниите са намерили по-евтини начини за производство на конвенционалните силициеви соларни клетки. Ала слънчевата енергия все още е по-скъпа от повечето други видове енергия, поне в повечето страни.

Soitec е една от малкото фирми, които се опитват да намалят разходите чрез преработването на слънчевите клетки така, че да станат по-ефективни. Тогава те биха използвали по-малко ресурси, за да произвеждат същото количество енергия. Това отсвоя страна може да намали разходите за монтаж, които могат да представляват повече от половината от разходите на слънчева енергия. Предизвикателството е да се постигне висока ефективност без значително увеличаване на разходите за създаването на клетките.

Комбинирането на няколко полупроводника в слънчевата клетка е стара идея. Тя обаче е трудно изпълнима на практика.

За да направи своите 4-полупроводникови слънчеви клетки, Soitec започва с „отглеждане“ на два атомично съвместими полупроводникови материала върху една подложка, както и два други съвместими полупроводника върху друга. Една от подложките постепенно се отстранява, така че може да бъде използвана повторно. Накрая двете двойки полупроводници се поставят и скрепват заедно.

Soitec от години използва този процес за повторно използване на подложките и скрепване на полупроводниците, произвеждайки компоненти за микропроцесори и друга електроника.

Компанията планира да започне производство на големи обеми от своите 4-полупроводникови клетки през 2016 г. Все още не са изяснение някои въпроси относно стойността на процеса. Според компанията, стойността на киловат соларна енергия „силно зависи от местоположението“.

2014-12-20

WEB: www.greentech.bg

към всички "Актуални новини"

към всички "Нови технологии и иновации"

submit to reddit Delicious Bookmark this on Delicious