ИЗПРАТЕ НИ СЪОБЩЕНИЕ


ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В:

Стартират конкурси за търсене на нефт и газ в блокове „Силистар” и „Терес” в Черно море

Във време, в което целият свят говори за спиране на употребаа на изкопаеми горива в името на оцеляването на планетата, някои де готвят тепърва да копаят нефт.

1024px-Oil_platform_P-51_(Brazil)

Министерският съвет взе решение да стартира конкурси за търсене и проучване на нефт и природен газ в две площи, разположени в континенталния шелф и изключителната икономическа зона на България в Черно море – Блок 1-14 „Силистар” и Блок 1-22 „Терес”. Потенциалните инвеститори ще получат разрешение за срок от пет години. За блок „Силистар”, който е с площ 6893 кв. км се дължи годишна такса в размер на 275 720 лева, е посочено в условията на конкурса. Дължимата такса за блок „Терес” с площ 4032 кв. км е 161 280 лева за година.

Според съобщението на правителствения презсцентър, “днешното решение на правителството за проучване на дълбоко Черно море е в съответствие с правителствената политика за гарантиране диверсификацията на енергийните източници”. В периода 2002-2007 г. „Винтидж Петролеум Интернешънъл инк.“ е провел ограничени проучвания на двете площи в съответствие с издаденото му тогава разрешение. През 2013 г. е направен нов опит да се предостави разрешение за търсене и проучване в блок 1-22 „Терес“, но оферти от потенциални инвеститори не са подадени и конкурсът е прекратен.

2014-12-05

WEB: www.greentech.bg

към всички "Актуални новини"

към всички "Нови технологии и иновации"

submit to reddit Delicious Bookmark this on Delicious