ИЗПРАТЕ НИ СЪОБЩЕНИЕ


ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В:

Германия запазва забраната за фракинга

Германия обяви, че няма никакви планове да отмени забраната за фракинг. Новината дойде след тиражираното твърдение в новинарското списание Der Spiegel, че правителството обмисля намаляване на пречките за добив на шистов газ, за да позволи започването на проучвателни сондажи.

fracking

В момента Германия планира да позволи само фракинга при дълбочина над 3000 метра, за да се гарантира, че няма опасност за подземните водни запаси. В Der Spiegel обаче бе съобщено, че тази граница за дълбочината ще бъде отменена.

Въпреки, че отрече твърдениятан а списанието, говорител на Министерството на околната среда не отрече, че фракингът може де бъде разрешен някой ден, когато технологиите се развият достатъчно.

Фракингът представлява напомпване под земята на смес от вода и химикали под високо налягане, така че сместа да разбие пукнатините в скалите, където е „заключен“ ценният газ. Много германци са против тази практика, защото се боят от евентуално замърсяване на питейната вода.

Техниката се използва в Германия за дълбоки сондажи, но от две години насам има имало ефективен мораториум върху новите разрешителни – в очакване на нови правила.

Индустрията в страната се бои, че нейната конкурентоспособност е накърнена от повишаващите се цени на енергията в страната в съчетане с по-ниските цени на енергията в САЩ, което се дължи на развитието на фракинга там.

Преди две години федералният институт по геонауки в Германия оцени потенциала на шистовия газ в страната на 0,7 до 2,3 трилиона кубически метра.

2014-11-20

WEB: www.greentech.bg

към всички "Актуални новини"

към всички "Нови технологии и иновации"

submit to reddit Delicious Bookmark this on Delicious