ИЗПРАТЕ НИ СЪОБЩЕНИЕ


ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В:

ООН: Изкопаемите горива трябва да бъдат елиминирани до 2100 г.

Изтича времето ни за ограничаване на глобалното затопляне до два градуса по Целзий в рамките на века, обявиха експерти по климата на ООН в неделя. Те предупредиха, че настоящите тенденции при въглеродните емисии ще доведат до същинска катастрофа.

В обобщение на своя доклад Междуправителствената експертна група по изменението на климата (IPCC) каза, че емисиите на трите основни парникови газа са достигнали най-високите си нива от над 800 000 години.


hands-65342_640

Земята вече е на път към 4°C затопляне до 2100 г. Спрямо прединдустриалните времена – една рецепта за задълбочаване на природните бедствия като суши, наводнения, повишаване на морското равнище и изчезване на много биологични видове.

Научните мотиви за приоритизиране на действията по борба с изменението на климата са по-ясни от всякога”, заяви председателят на IPCC Раджендра Пачаури. „Имаме съвсем малко време от „прозореца“ от възможност да останем в рамките на 2°C затопляне. За да запазим шанса да останем под 2°C при управляеми разходи, нашите емисии трябва да спаднат с 40 до 70 процента в периода между 2010 г. и 2050 г. и да спаднат до нула … до 2100 г“.

Докладът бе публикуван в навечерието на преговорите в Лима следващия месец, които трябва да проправят пътя към постигането на глобално споразумение на конференцията в Париж през 2015 г., което трябва да ограничи затоплянето до 2°С.

През последните години обаче преговорите стигнаха до задънена аулица, тъй като това означава страните да ограничат индустриите, свързани с петрол, газ и въглища – а те са гръбнакът на енергийните доставки.

В доклада обаче се казва, че преминаването към по-чисти източници на енергия, повишаването на енергийната ефективност и прилагането на други мерки за намаляване на емисиите ще бъде много по-евтино от стойността на щетите, породени от изменението на климата.

2014-11-03

WEB: www.greentech.bg

към всички "Актуални новини"

към всички "Нови технологии и иновации"

submit to reddit Delicious Bookmark this on Delicious