ИЗПРАТЕ НИ СЪОБЩЕНИЕ


ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В:

Масивна соларна ферма може да праща чиста енергия от Сахара до Англия

Знойното слънце на Сахара може да захранва домовете на другия край на света до 2018 г. Хората, които стоят зад новия проект на стойност 13 милиона щатски долара, наречен TuNur, предлагат да се изгради масивна слънчева ферма с площ 100 квадратни километра в Тунис. Фермата ще може да се свърже директно с Великобритания, изпомпвайки енергията по 450-километеров подводен кабел.

TuNur-Render_Power-Block

Мега соларният парк ще бъде съставена от хиляди огледала, всяко контролирано от компютър, така че оптимално да отразява слънчевите лъчи. Огледалата ще пращат слънчеви лъчи към централната кула, пълна със сол и вода, която ще се нагрява до създаването на пара, която да захранва гигантски турбини. Енергията, генерирана от тези турбини, ще отива до подстанция в Рим, преди да поеме към Великобритания.

Експертите на Nur Energie смятат, че този проект на далечно разстояние би могъл да захранва 2,5 милиона домове в Англия с чиста електрическа енергия. Въпреки че мястото е доста далеч от пазара, където ще се случва потреблението, от Nur Energie вече са идентифицирали една отдалечена част от пустинята, където да се реализира проектът – както и потенциалните инвеститори.

Британското правителство търси на кого да предостави държавни субсидии за проекти като TuNur, особено за такива проекти извън Великобритания, които са предназначени за генериране на чиста енергия за британско потребление. Министерството на енергетиката и климатичните промени в страната очаква множество предложения за вълнуващи нови енергийни проекти и зелени системи в следващите няколко години.

Интересното е, че предложението за електроцентрала в Сахара, която да осигурява електричество за Великобритания, идва точно в момента, в който друг подобен проект се срина, преди още да бъде започнат. Соларният проект Desertec бе изоставен от повечето си акционери. Той предвиждаше огромна соларна ферма, също по CSP технология, която да се намира в пустинята Сахара и да произвежда елекетричество за цяла Европа.

2014-10-28

WEB: www.greentech.bg

към всички "Актуални новини"

към всички "Нови технологии и иновации"

submit to reddit Delicious Bookmark this on Delicious