ИЗПРАТЕ НИ СЪОБЩЕНИЕ


ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В:

Учени от Глазгоу намериха нов инструмент за повишаване на PV производителността

Изследователите от Каледонийския университет в Глазгоу (GCU) обявиха създаването на нова технология, за която те твърдят, че може да бъде монтирана в прозорци и фасади, за да увеличи до четири пъти проиводителността на слънчевите панели.

Д-р Роберто Рамирез-Инигез и екипът му в GCU са патентовалил оптичен концентратор, за който казват, че може да влезе в масово производство за по-малко една лира на бжройка.

Dr-Roberto-Ramirez-Iniguez-with-a-prototype-concentrator-windowJPG

Концентраторът има призми с квадратни краища, които улавят светлината, падаща под рзличен ъгъл, и след това я насочват към фотоволтаичните клетки. Учените твърдят, че технологията може да бъде от решаващо значение за усилията за интегриране на фотоволтаиката в строителството – при изграждането на енергийни системи за домове и офиси.

Има много изследвания в областта на 2D и 3D концентраторите, признават учените. „Това, което е иновативно този дизайн, е геометрията, която позволява максимално усилване на двете равнини. Той е компактен и намалява количеството на необходимия материал за съответната PV, следователно намалява разходите за системата“, казва Рамирез-Инигез.

2014-09-16

WEB: http://www.greentech.bg/

към всички "Актуални новини"

към всички "Нови технологии и иновации"

submit to reddit Delicious Bookmark this on Delicious