ИЗПРАТЕ НИ СЪОБЩЕНИЕ


ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В:

Актуални новини:

СДРУЖЕНИЕ „КЛЪСТЕР ВЪЗОБНОВЯЕМИ ЕНЕРГИЙНИ ИЗТОЧНИЦИ“ СТАРТИРА ПРОЦЕДУРИ ПО ПРОЕКТ ПО ПРОГРАМА ЗА ТРАНСГРАНИЧНО СЪТРУДНИЧЕСТВО „БЪЛГАРИЯ – МАКЕДОНИЯ 2014-2020“

Сдружение „Клъстер възобновяеми енергийни източници“ стартира следните процедури по проект „Съвместна интегрирана политика за нисковъглеродна икономика в трансграничния регион“ (“Joint integrated policy for low-carbon economy in cross-border region”) с референтен №CB006.1.11.165 и договор за субсидия № РД-02-29-215/17.10.2016:

2017-01-30

СДРУЖЕНИЕ „КЛЪСТЕР ВЪЗОБНОВЯЕМИ ЕНЕРГИЙНИ ИЗТОЧНИЦИ“ ИЗПЪЛНЯВА ПРОЕКТ ПО ПРОГРАМА ЗА ТРАНСГРАНИЧНО СЪТРУДНИЧЕСТВО „БЪЛГАРИЯ – МАКЕДОНИЯ 2014-2020“

От месец октомври 2016 година, Сдружение „Клъстер възобновяеми енергийни източници“ започна изпълнение на проект „Съвместна интегрирана политика за нисковъглеродна икономика в трансграничния регион“ (“Joint integrated policy for low-carbon economy in cross-border region”) с референтен №CB006.1.11.165 и договор за субсидия № РД-02-29-215/17.10.2016 по първа покана на Програма за трансгранично сътрудничество „България – Македония 2014-2020“, съфинансиран по Инструмент за предприсъединителна помощ CCI No. 2014TC16ISCB006.  Сдружение „Клъстер възобновяеми енергийни източници“ се явява партньор по проекта, докато водеща е Асоциация „Център за медицински билки и плодове Амброзия” от гр. Пехчево, Република Македония.

2016-11-14

Потвърдено: 2014 е най-горещата година, регистрирана някога на Земята

Ако ненормалното време, масивните засушавания, пороищата и горските пожари по цял свят през миналото лято не са били достатъчно ясна индикация, ето го и потвърдено официално: 2014 година е най-горещата година в историята на планетата Земя. Според Discovery News, класирането е на Японската метеорологична агеция (JMA). Тя е една от четирите най-големи световни метео-организации, които водят регистър за глобалните температурни движения и рекорди. Тя е и първата, която публикува своите данни за годината, която измина. Средната температура през 2014 г. е била 1,1°F над средните за 20-ти век и 0,1°F над тази от 1998 г., досегашният рекордьор за най-гореща година на всички времена.

2015-01-09

Нова технология за рециклиране на пластмаса работи без вода

Има причина тези три дейности да се рекламират именно в този ред: изнамали потреблението, използвай повторно, рециклирай (в английския това е известно като „Трите R – Reduce, Reuse, Recycle). За да намалим въздействието си върху околната среда рециклирането трябва да бъде последната стъпка, след като сме изчерпали другите два варианта.

2015-01-09

Пакистан здраво се вкопчва в слънчевата енергия

На фона на влошаващата се енергийна криза в страната Пакистан все решение да одобри инсталирането на соларни ситеми за свързване в електропреносната мрежа, добиването на соларна енергия, покривните соларни системи и ипотечното финансиране за домашни соларни панели. Крайнате цел е ясниа: стимулиране на развитието на чистата енергия в страната.

2015-01-09

Немската полиция се влюби в електромобил: Passat GTE

Когато по време на автомобилното изложение в Париж бе представен новият Passat със задвижващата система GTE, с два варианта – седан или комби – този модел с този двигател веднага грабна интереса на германската полиция. Въпреки, че това е само едно предложение на марката засега (няма обявено формално решение), Passat е най-продаваният автомобил за немската полиция, затова може да се очаква, че новияр му модел с електрифицирано задвижване ще последва „правилото“ и ще внесе технологията на презареждаемите хибридни автомобили в полицейската служба.

2015-01-09

Калифорния иска половината от енергията й да идва от чисти източници до 2030 г.

Губернаторът на Калифорния Джери Браун разкри, че планира да използва безпрецедентния си четвърти мандат, за да въведе някои от най-амбициозните политики за чиста енергия на планетата. Той заяви, че планът е щатът да добива половината от своята електроенергия от възобновяеми енергийни източници и то не по-късно от 2030 г.

2015-01-07

Trina Solar оглави класацията за екологично производство в соларния сектор

За трета поредна година модулите, произведени от китайската Trina Solar, се оказаха най-добри в класацията Silicon Valley Toxics Coalition, която класира продуктите според екологичните и социални им параметри.

2015-01-07

Най-голямата приливна електроцентрала в света се строи в Шотландия

Електроцентралата MeyGen, която добива електричество от силата на приливите, получи зелена светлина.

2015-01-07

Каква е водната цена на продуктите, които използваме в ежедневието си?

Водата е изчерпаем източник, т.е. може да свърши“…, написа тези дни ecowatch. А нейната безценност е доведена до домовете на хората посредством водните войни в Калифорния, където засушаванията бележат рекордни нива. Там, където фракинг интересите (хидравличното разбиване на земните пластове) и обикновеният потребител се борят за едно и също. В югозападните части на щата нивата на водата в реките, водоносните пластове и водохранилищата, осигуряващи вода за основните населени места, каквито са Финикс и Лас Вегас, са изключителни ниски, а в същото време се води битка за отнемане на водата от големите езера.

2015-01-04

Станция за зареждане на електромобили на всеки 40 км. ще има във Франция

Какво е нужно, за да могат електрическите автомобили да станат популярни сред потребителите? Адекватна мрежа за зареждане на новото поколение автомобили? Добре, по една зарядна станция на всеки 40 километра достатъчно ли е?

Това може да се случи скоро във Франция благодарение на експанзия на мрежата на Bollore – компанията зад услугата за споделяне на електрически коли Autolib. Тази мрежа навярно скоро ще получи подкрепа от правителството в страната.

2015-01-04

Приет е Национален план за управление на отпадъците до 2020 г.

Правителството прие Национален план за управление на отпадъците (НПУО) за периода до 2020 г.

Основната цел на Плана е да допринесе за устойчивото развитие на България чрез прилагане на интегрирана рамка за управление на отпадъците, която да доведе до намаляване на въздействията върху околната среда, причинени от образуваните отпадъци, подобряване на ефективността на използване на ресурсите, увеличаване отговорностите на замърсителите, стимулиране на инвестициите за управление на отпадъците.

2015-01-04

Kyocera строи най-голямата плаваща слънчева електроцентрала в света

Kyocera Corporation и Century Tokyo Leasing Corporation наскоро обявиха плановете си за построяването на най-голямата плаваща слънчева инсталация в света. Масивната 13,4-мегаватова система ще се намира в префектурата Чиба в Япония и ще осигурява достатъчно енергия за 4700 домове, след като бъде завършена. Съобщението идва след неотдавнашното приключване на текущата най-голяма плаваща слънчева централа, която бе построена от Kyocera в префектура Кагошима.

2015-01-04

Супер-ефикасни и евтини соларни панели могат да обезсмислят изкопаемите горива

Нанасяйки още един удар върху нефтено-газовата индустрия, една американска соларна компания е разработила технология, с която може да се произвежда супер-ефективна слънчева енергия, по-евтина от тази от изкопаемите горива. Новата технология за производство на слънчеви панели е разработена от Rayton Solar и използва 50 до 100 пъти по-малко силиций, отколкото другите технологии. Това намалява потреблението на количества един от базовите компоненти в слънчеви панели. От компанията твърдят, че този процес, който вече чака своя патент, използва само четири микрона силиций, без да генерира отпадъци. Същевременно неговата ефективност е 24 процента. Това е с около четвърт повече от стандартното за тази индустрия.

2014-12-30

Азиатско-тихоокеанският PV пазар ще достигне рекордно ниво през Q4

Суматохата в края на годината в Китай ще оформи соларния пазар в Азиатско-тихоокеанския регион за 2014, извеждайки го на рекордни нива, които ще бъдат отчетени през последното тримесечие на 2014 г. Това прогнозира Solarbuzz, добавяйки, че PV търсенето в региона ще продължи своя силен растеж през следващите години, въпреки предизвикателствата в някои страни.

Изследователската група Solarbuzz прогнозира, че през последното тримесечие търсенето на фотоволтаични системи в Азиатско-тихоокеанския регион (APAC) ще достигне 10 GW – за първи път за четвърто годишно тримесечие.

2014-12-30

Защо римският бетон издържа толкова дълго?

Пантеонът изглежда доста добре за стара сграда на 1900 години, като се има предвид, че тя е най-големият неармиран бетонен купол в света. Може би това е така, именно защото не е бил подсилен, така че в него няма желязо, което да ръждясва и да се разширява – или може би защото римският бетон е по-различен от нещата, които използваме в строителството днес. Проучване, проведено от изследователи от Berkeley Lab, показва, че бетонът всъщност става по-здрав с течение на времето.

2014-12-30

Оловните батерии вероятно ще останат на пазара още доста време

Оловото е ужасно нещо: вреди на хората дори в малки количества и е много устойчиво, когато бъде неправилно изхвърлено. От друга страна обаче то е основен елемент от технология, която дава възможност вече един век автомобилите да се стартират чрез ключове за запалване, а не чрез ръчни манивели.

Сега изглежда, че 12-волтовите оловно-киселинни батерии ще останат на пазара и докъм 2020-те. Доставчиците на автомобилни акумулатори и авто-производителите са две индустрии, свързани заедно от едно искане към Европейския съюз – да продължи освобождаването на този вид акумулатори от европейските разпоредби за опасните вещества.

2014-12-30

Примери от Острова: потреблението на енергия спада, ВЕИ растат

Преходът към нисковъглеродна икономика в Обединеното кралство продължава да набира скорост. Най-новите официални статистически данни показват рязък спад в търсенето на енергия, увеличаване на производството на енергия от възобновяеми източници, както и намаляването на производството на изкопаеми горива.

Енергийни тенденции във Великобритания“ представи най-нови данни от третото тримесечие, потвърждавайки, че делът на нисковъглеродното електричество в общия енергиен микс е нараслан до 38,6 на сто през периода – в сравнение с 37,1 на сто през същите три месеца на миналата година.

2014-12-20

Нова PV технология гони 50% ефективност на преобразуването

Устройството е правоъгълна плоча с размер на екрана киносалон. Монтирано е върху дебел стоманен прът и е оборудван с механизъм за проследяване на слънцвто. Плочата е изработена от над 100 000 малки лещи и още толкова миниатюрни слънчеви клетки, всяка с размерите на върха на химикалка. Този уред е част от една от най-ефективните системи за добив а слънчева енергия, правени някога.

Semprius, новостартираща фирма в Дърам, Северна Каролина, твърди, че следващото поколение на нейната разработка ще ще направи слънчевата енергия най-евтиният вариант за ражбота на комуналните дружества. С „полета“ с по над 1000 от тези устройства тези предприятия щв могат да произвеждат електроенергия на цена от по-малко от 5 цента на киловатчас.

2014-12-20

Технология за производство на чипове създава най-ефективните слънчеви клетки

Традиционни уреди за производството на микрочипове се оказаха отлични за създаването на соларни клетки, които са два пъти по-ефективни от конвенционалните.

Soitec – френска компания за производство на слънчеви модули – съобщи, че е използвала техника, предназначена за производство на микропроцесори, за създаването на соларни клетки с рекордната ефективност от 46 на сто. Това значи, че конвертират над два пъти повече слънчева светлина в сравнение с конвенционалните клетки.

Въпреки, че клетките са по-сложни за производство чрез съществуващите производствени техники, те обещават да запазят производствените разходи на ниско ниво.

2014-12-20

На Острова представиха най-големия проект за съхранение на енергия в Европа

Най-големият проект за съхранение на енергия чрез батерии в Европа бе официално открит в британския град Лейтън Бъзард, недалеч от Лондон.

2014-12-20

През 2020 г. британският соларен бизнес ще процъфти и то без субсидии

Берлински „мозъчен тръст“ с опит на немския соларен пазар анализира британския соларен пазар и заключи, че производството на соларна енергия ще просперира и то без никакви субсидии – през 2020 г.

2014-12-05

Стартират конкурси за търсене на нефт и газ в блокове „Силистар” и „Терес” в Черно море

Във време, в което целият свят говори за спиране на употребаа на изкопаеми горива в името на оцеляването на планетата, някои де готвят тепърва да копаят нефт.

2014-12-05

E.ON представя смел план да загърби изкопаемите горива

E.ON ще отдели своя бизес с изкопаеми горива като нова, самостоятелна компания, за да може германският енергиен гигант да се съсредоточи върху възобновяемите енергийни източници, газоразпределителните мрежи и услугите за енергийна ефективност, обяви компанията.

2014-12-05

Най-голямата соларна ферма в Африка вече заработи

Соларният парк Джаспър, който се намира близо до Кимбърли в Южна Африка, вече е най-големият проект за слънчева енергия на континента. Строителството бе завършено през октомври. Централата вече е в пълна експлоатация. С номинален капацитет от 96 мегавата тя ще произвежда около 180 000 мегаватчаса чиста енергия годишно за жителите на Южна Африка. Това е достатъчно да захрани до 80 000 домове.

2014-12-05

Пазарът на домашни системи за съхранение на енергия ще достигне 900 MW през 2018 г.

Нов анализ на IHS прогнозира, че пазарът на системи за съхранение на енергия за домашно ползване, свързани към електрическат мрежа, ще се увеличи от 90 MW до 900 MW през следващите четири години. Потресаващото десетократно пазарно увеличение ще се дължи предимно на повишаването на привлекателността на фотоволтаиката за собствено потребление. Субсидиите също ще играят важна роля, смятат в IHS.

2014-11-20

Соларният ток е по-евтин от въглищния в Тексас и Джорджия, в Индия, Бразилия и Чили

На първо място трябва да уточним, че токът от соларни централи, за който става дума тук, е добиван от големи соларни ферми от комунален мащаб, а не от покривни соларни инсталации.

И така, изравнената цена на електрическата енергия, произведена от слънчеви енектроцентрали, вече достига 60 долара за мегаватчас в някои щати, с което става по-ниска от най-ниските нива на електричеството от изкопаеми горива или ядрена енергия.

2014-11-20

Бангладеш вече има 3 милиона жилищни соларни системи

Далечната страна Бангладеш е инсталирала повече от 3,1 милиона домашни соларни системи с подкрепата на Световната банка и други агенции за развитие.

Бангладешката компания за инфраструктурно развитие Idcol миналата седмица отбеляза инсталирането на 3-милионната жилищна слънчева система в страната от месец май насам.

2014-11-20

Германия запазва забраната за фракинга

Германия обяви, че няма никакви планове да отмени забраната за фракинг. Новината дойде след тиражираното твърдение в новинарското списание Der Spiegel, че правителството обмисля намаляване на пречките за добив на шистов газ, за да позволи започването на проучвателни сондажи.

2014-11-20

България стана лош пример за соларна енергетика

България е един от лошите примери за развитието на соларната енергетика. Въвеждането на промени със задна дата в условията за изкупуване на слънчевото електричество помрачи доброто име на страната ни като привлекателна дестинация за инвеститорите.

2014-11-11

Предишна Следваща
 

Електронен каталог на фирми

Фирмения каталог представлява електронна база данни за търсене по предварително избран критерии.

Още ...

Интерактивна карта на реализираните проекти

Интерактивна онлайн карта на реализираните инвестиционни проекти от членовете на КВЕИ и партньори на организацията.

Още ...

on-line каталог и магазин за продукти и услуги

Обширен онлайн каталог и магазин за продукти, цялостни решения и услуги в сферата на ЕЕ и ВЕИ.

Още ...