ИЗПРАТЕ НИ СЪОБЩЕНИЕ


ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В:

Нови технологии и иновации категории:

Нови технологии и иновации:

Кристално прозрачни слънчеви панели превръщат всеки телефон в соларен генератор

Днешните смартфони са доминирани от своите екрани – затова е добра новина, че изследователитеса изобретили нов тип 100% прозрачен соларен панел, който може да превърне дисплеи, прозорци и други прозрачни повърхности в генератори на чиста енергия. „Vice Motherboard“ съобщава, че Държавният университет в Мичиган е изготвил кристално прозрачен соларен концентратор, който може да бъде интегриран в каквато и да е гладка повърхност – от прозореца на къщата до екрана на смартфона– за да събира енергия, това да пречи на изгледа.

2014-08-26

Вятърна турбина, отпечатана на 3D принтер, произвежда по 300 вата

Портативните соларни устройсва не са новост; портативните вятърни турбини са по-малко популярни, но също не са новост. Новост обаче е „печатането“ на вятърни турбини чрез 3D печат.

2014-08-20

Многослойни соларни клетки постигат над 50% ефективност

Изследователите навсякъде работятздраво за изработването на по-добри слънчеви клетки: такива с по-висока изходна мощност, които могат да се прикрепват към всякаква повърхност, такива, които се охлаждат или самопочистват и т.н.

2014-08-19

Адаптивен материал може да намали соларните разходи наполовина

Нов материал, съчетан с евтина система за проследяване, може да осъществи обещанието за евтина концентрирана слънчева енергия.

2014-08-12

Тънка соларна клетка достигна 21% ефективност

Тънкослойна соларна клетка на First Solar постига рекордна ефективност на преобразуването на светлината в електричество. В развойния център на фирмата в Охайо, САЩ е измерена ефективност от 21% на фотоволтаичната (PV) клетка.

2014-08-08

Соларни клетки се пръскат като спрей и имат 19% ефективност

Към днешна дата най-ефективният начин за правене на слънчеви клетки е използването на силиций. Сега екип от учени от Университета на Шефийлд във Великобритания изобретил соларни клетки на база перовскит, които се нанасят с помощта на спрей – подобно на графити. Откритието може да помогне за намаляване на разходите за електричество от слънчева енергия.

2014-08-08

Нов рекорд в соларните системи: роувърът на Марс измина 40 километра

„Дълголетният“ роувър на Марс на име „Опортюнити“ счупи нов рекорд този уикенд. В допълнение към своите 10,5 години дейност на Марс, марсоходът вече държи и рекорда за пробег извън Земята.

2014-07-30

Графитена гъба преобразува слънчевата енергия в пара

Изследователи от Катедрата по машиностроене при Технологичния институт в Масачузетс са разработили проста графитена „гъба“, която просмуква вода и я се загрява с помощта на слънчевите лъчи.

2014-07-29

Супермаркет генерира 100% от необходимия си ток от собствените си отпадъци

Един британски магазин доказа, че може да бъде „самодостатъчен“ в енергийно отношение – благодарение на собствените си отпадъци. Един от магазините от веригата Sainsbury в Уест Мидландс във Великобритания вече е готов да се „откачи“ от националната електропреносна мрежа в полза на електричество от… храна, разграждана чрез анаеробно разлагане. Това е станало възможно чрез партньорство с компанията за рециклиране на отпадъци Biffa.

2014-07-24

Високоефективни соларни панели

За няколко десетилетия ефективността на соларните клетки остава термодинамично ограничена. Все пак, новите подходи за управление на светлината, които систематично намаляват термодинамичните загуби, ще дадат възможност за високи ефективности, които преди са се считали за невъзможни.

2014-07-17

Як робот от Саудитска Арабия почиства прашните слънчеви панели без вода

Пустините са слънчеви, така че те са идеални за добив слънчева енергия. Но те са и много прашни. А това е проблем – по очевидни причини. Собствениците на соларни паркове на такива места се нуждаят от метод за почистване на панелите, така че да поддържат оптимални условия, в противен случай губят около 0,4-0,8% на ефективността на ден и до 60% след пясъчни бури.

2014-07-14

Термалните слънчеви колектори трябва да са изработени от качествени материали

Слънчевата енергия е ресурсът на живота на нашата планета. Тя достига до повърхността на Земята под формата на радиация, която може да бъде използвана за затопляне или да бъде конвертирана в електроенергия. Както всеки от нас знае, тъмните повърхности, а още повече селективните такива, могат да поглъщат по-голям процент от радиацията. Това позволява по-доброто й оползотворяване.

2014-07-13

Соларни пейки в Бостън ще зареждат мобилни устройства

Управата на Бостън обяви плановете си да поставииз града пейки, захранвани със слънчева енергия, които ще дадат възможност на гражданите да зареждат телефоните си, докато си почиват. Наречени „Soofa“, пейките са разработени от „Charging Environments“ – фирма, отделила се от MIT Media Lab („Soofa“ в превод ще да е нещо като “Диииван”).

2014-07-09

Bulb турбини

При малките водноелектрически проекти е наличен голям потенциал. Налице е необходимост за използване на този потенциал, за да се отговори на нарастващата скорост от нуждата от енергия. Поради нарастване на икономиката и увеличаване на населението, нуждата от електроенергия от ден на ден става все по-голяма.

2014-07-04

Органична, евтина презареждаема батерия може да промени бъдещето на ВЕИ

Мащабните системи за съхранение на енергия са едно от най-големите предизвикателства за бъдещето на възобновяемата енергия. Ала един скорошен пробив може тотално да промени правилата на играта.

2014-06-30

Система за съхранение на ВЕИ енергия от комунален мащаб използва камъни и газ

Производството на възобновяема енергия се покачва бързо, ала за да се възползва пълнцоценно от това, светът се нуждае от много евтини системи за съхранение на енергия. Така е, защото вятърната и слънчевата енергия са непостоянни – понякога има в излишък, друг път енергията е недостатъчна.

2014-06-26

Вятърна турбина прави 1000 литра чиста вода на ден насред пустинята

Една нова концепция, която се тества в пустинята на Абу Даби, предвижда използването на вятърна турбина за производство на вода. Системата кондензира водата от въздуха и я изпомпва в резервоари за филтриране, дезинфекция и съхранение.

2014-06-23

Соларни клетки надскачат 25% в ефективността на преобразуване на светлината

Нов дизайн на соларни клетки на силиконова основа доведе до „счупването“ на рекордите при ефективността на фотоволтаичните клетки- при това не от една, а от три компании.

2014-06-20

Слънчеви клетки във вид на боя могат да направят възобновяемата енергия по-достъпна

Изследователи от университета на Торонто са направили пробив, който може да доведе до появата на по-евтини и по-гъвкави слънчеви клетки, които биха могли да се използват от милиони хора по целия свят. Екипът е разработил наночастици, наречени колоидни квантови точки, които не губят своите електрони, когато бъдат изложени на въздух.

2014-06-19

Батерия от желязо може да съхранява възобновяема енергия икономически изгодно

Край малка слънчева централа в близост до Модесто в Калифорния една млада фирма на име Enervault наскоро представи технология за батерия, която може да увеличи количеството енергия от възобновяеми източници, която комуналните дружества могат да използват.

2014-06-17

Портативна сгъваема вятърна турбина тежи по-малко от 2 кила

Почти постоянно ни информират за нов вид преносимото устройство за слънчева енергия – за зареждане на мобили телефони и лаптопи, за монтиранена прозорци и чанти и т.н. Mалко обаче са портативните вятърни турбини, дори и самоделните.

2014-06-11

Тиха покривна вятърна турбина може да покрие половината от енергийните нужди на домакинство

Малките вятърни турбини, мащабирани до правилния размер за жилищни и градски райони, до момента все са скритив сянката на своите по-големи вятърни „братя“ с размери като за вятърни ферми.

2014-06-10

Многослойна слънчева клетка поглъща целия спектър на светлината

Инженери от Университета на Илинойс в Урбана – Шампейн са разработили нов тип слънчева клетка, която използва множество свързани компоненти вместо единични подклетки с цел да поеман пълния спектър на светлината. Панелите са в състояние да уловят различните дължини на вълната на светлина, така че могат да постигнат ефективност на преобразуване на енергията от 44% – в сравнение с около 29% при стандартни панели.

2014-06-05

САЩ инвестира 10 милиона долара в проект за енергия от морските вълни

Американското министерство на енергетиката (DOE) обяви 10 милиона долара финансиране за тестване на система за преобразуване на дълбоководните вълни в енергия (WEC) край бреговете на хавайската морска база на военноморските сили. Според ведомството, демонстрациите на системата за дълбоководно преобразувне на енергията „ще спомогне за разработване на надеждни възможности за осигуряване на енергия от морските вълни и събиране на важни резултати и данни за енергията на вълните и устройствата за нейното преобразуване“.

2014-05-04

Фотоволтаични пътища и магистрали? Технологията е готова

Преди осем години Скот и Джули Брушоу представиха за първи път визията си за подмяна на асфалта по пътищата и паркингите със соларни панели за събиране на енергия – панели достатъчно силни и здрави, за да издържат на тежкотоварния трафика на множество превозни средства. След много експерименти и борба за финансиране двойката и тяхната компания Solar Roadways представиха първия си прототипен паркинг от шестоъгълни соларни панели!

2014-04-30

Създадоха първото в света соларно гориво за реактивни двигатели от вода и CO2

Финансиран от ЕС научноизследователски проект, наречен SOLAR-JET, създаде първото в света „слънчево“ гориво за реактивни двигатели от вода и въглероден диоксид (CO2). За първи път изследователи успешно демонстрираха работата на цялата производствена верига за възобновяем керосин, при която като високотемпературен източник на енергия се използва концентрирана светлина.

2014-04-28

Соларно устройство превръща всеки прозорец в зарядно за мобилни джаджи

На тези, които работят „в движение“, нверядко се налага да се оглеждат за свободни контакти – с лаптоп, телефон или смартфон и евентуално таблет в ръцете, мобилният офис е удобство, но възможностите за зареждане на батериите са предизвикателство. Да, но контакти не винаги има на разположение.

2014-04-24

Учени избраха молекулярен подход към слънчевата енергия

Проблем при слънчевата енергия е, че понякога слънцето не грее.

2014-04-23

Изработиха екологично-съвместими органични слънчеви клетки – многоцветни и гъвкави

Екологично съвместими методи за производство на органични соларни клетки от нови материали във фокуса на проекта „MatHero“. Новият проект, координиран от Технологичния институт Карлсруе (KIT) има за цел да направи органичните фотоволтаици конкурентни спрямо техните неорганични „колеги“ чрез повишаване на ефективността на органичните соларни клетки, намаляване на производствените разходи и повишаване на техния жизнен цикъл. „Зелените“ процеси за синтез на материалите и покритията играят ключова роля в проекта. „MatHero“ се финансира от Европейската комисия със сума в размер на 3,5 млн. евро.

2014-04-22

Турция ще тества водни турбини с хоризонтална ос за бързи течения

Агенцията за търговия и развитие на САЩ даде финансиране в размер на  669 875 долара за проучване на техническата и финансова осъществимост на инсталирането на турбини за добив на енергия от свободно течащи води при ВЕЦ Сейхан в Турция.

2014-03-27

Предишна Следваща
 

Електронен каталог на фирми

Фирмения каталог представлява електронна база данни за търсене по предварително избран критерии.

Още ...

Интерактивна карта на реализираните проекти

Интерактивна онлайн карта на реализираните инвестиционни проекти от членовете на КВЕИ и партньори на организацията.

Още ...

on-line каталог и магазин за продукти и услуги

Обширен онлайн каталог и магазин за продукти, цялостни решения и услуги в сферата на ЕЕ и ВЕИ.

Още ...